Wznowiono prace nad projektem ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności

Sejmowa Podkomisja nadzwyczajna kontynuuje prace nad  senackim projektem ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności i przedstawiła sprawozdanie z pierwszego czytania tego projektu.

Projekt ten był od lipca 2016 r. procedowany w Senacie, zaś w marcu 2018 r. trafił do Sejmu. Zakłada nałożenie na sprzedawców żywności o pow. sprzedaży powyżej 250m kw.: obowiązku zawarcia z organizacją pozarządową umowy dotyczącej nieodpłatnego przekazywania żywności na cele społeczne, opłaty za marnowanie żywności, oraz kar (przez wojewódzkiego inspektora inspekcji handlowej) w przypadku nie zawarcia takich umów (chyba, że sprzedawca wykaże, że nie miał możliwości jej zawarcia); wprowadzenia definicji legalnych: „marnowania żywności”, „żywności na cele społeczne”, „sprzedawcy żywności”.

Ewentualne uwagi do tego projektu proszę przesyłać na adres biuro@pigo.org.pl

Sprawozdanie Podkomisji nadzwyczajnej do rozpatrzenia senackiego projektu ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności (druk nr 2431)